Duurzaamheid
De gemeente Zwijndrecht vindt duurzaamheid erg belangrijk. Haasnoot Bruggen ook. Eén van de redenen waarom de gemeente Zwijndrecht Haasnoot Bruggen heeft gekozen heeft te maken met hoe Haasnoot Bruggen omgaat met de vrijgekomen materialen. Zo is gekeken welke onderdelen nog goed zijn en opnieuw, of na aanpassing, te gebruiken zijn. Delen die nog bruikbaar zijn, worden opgeknapt en hergebruikt in andere projecten. Ook in de nieuwe bruggen komen de oude bruggen terug, onder andere wordt de leuning gemaakt van het bruikbare hout van de oude bruggen.
Duurzaamheid en circulariteit zijn niet hetzelfde.
Circulariteit draagt bij aan een duurzamere wereld, maar niet alle duurzaamheidsinitiatieven dragen bij aan circulariteit. Circulariteit focust zich op kringlopen van grondstoffen, terwijl duurzaamheid breder betrekking heeft op mensen, de planeet en economie. Circulariteit en duurzaamheid staan in een lange traditie van gerelateerde visies, modellen en theorieën.
Duurzaam bruggen bouwen
Haasnoot Bruggen is als bedrijf sinds 1997 FSC gecertificeerd. Wij zijn als eerste in de bruggenbouw volledig overstapt op 100% FSC hout. FSC is één van de meest geslaagde duurzaamheidsinitiatieven ter wereld geworden.
Vanaf 2018 produceert Haasnoot Bruggen al haar bruggen op een CO2-neutrale manier.
Wij zijn er heel trots op dat we als eerste in branche in 2017 volledig zijn overgegaan op het gebruik van zonne-energie voor onze fabriek. Sinds 2018 kunnen we zeggen dat alle opdrachtgevers een brug krijgen die CO2-neutraal geproduceerd is.
Duurzaamheid beperkt zich niet alleen tot de productie van bruggen. Ons kantoor en fabriek zijn ook toekomstbestendig. In 2004 werd de nieuwbouw van kantoren en fabrieken gerealiseerd, met een extreem laag energieverbruik door het gebruik van een zoutstaafinstallatie waarmee energie opgeslagen kan worden voor later gebruik. In de zomer zorgt deze installatie voor koeling en in de winter voor verwarming. Ons gehele kantoor verbruikt jaarlijks niet meer energie dan twee gemiddelde huishoudens.
Circulair bruggen bouwen
In 2017 begon Haasnoot Bruggen in samenwerking met verschillende opdrachtgevers met circulair bouwen. Sindsdien hebben wij geleerd dat dit een langdurig leertraject is waarin we samen zitten. Hoewel we in maart 2022 zijn, is de kloof tussen theorie en praktijk nog steeds groot. Om deze kloof te overbruggen, moeten we kleine stappen nemen en vooral veel ervaring opdoen.
Om meer duidelijkheid te geven over hoe de MKI-score van materialen tot stand komt, hebben wij een overzicht samengesteld. Dit is met name relevant voor circulair bruggenbouwen, waarbij de MKI-score een belangrijke rol speelt.