Deze tijdelijke website is gemaakt door Haasnoot Bruggen BV in opdracht van de gemeente Zwijndrecht.

Projectinfo2024-03-26T08:29:20+00:00
Brug Balkengat
Brug Oosterkeetshaven

Ontwerp

Langs de oever van de Oude Maas in Zwijndrecht loopt het Maaspad. Het Maaspad is een wandelroute die het Veerplein verbindt met het Noordpark. De bruggen over de Oostkeetshaven en het Balkengat maken onderdeel uit van het Maaspad. Dit is een bijzondere plek in de gemeente met uitzicht op de Oude Maas en de historische binnenstad van Dordrecht.

Uit inspecties is gebleken dat de bruggen vervangen moeten worden. De gemeente Zwijndrecht heeft gevraagd om een ontwerp te maken voor de bruggen. Bij het ontwerp van de bruggen is rekening gehouden met de ligging van de bruggen, de relatie van de bruggen tot elkaar en de omgeving. Er is vanuit stedenbouwkundig perspectief gekozen voor een recht, transparant en rank ontwerp om zo het zicht op het water en Dordrecht zo open mogelijk te houden. De staanders in de bruggen hebben de vorm van een zoutvaatje.

Waarom een zoutvaatje en een stukje historie (canon van Nederland)

De gemeente Zwijndrecht heeft een groot deel van de rijkdom en welvaart te danken aan de zoutwinning. Uit de zoutwinning komt ook het bekende gezegde “het zout in de pap verdienen”. Daar krijgt u nog altijd salaris van (sal is Latijn voor zout).

Zoutketen in de Zwijndrechtse Waard

In de Zwijndrechtse Waard is er ruim 350 jaar sprake geweest van een grote zoutindustrie. In 1571 bouwde ene Thomas Gramaye ter hoogte van de huidige watertoren aan de Oude Maas de eerste zoutkeet in Zwijndrecht. Omdat er voor de aan- en afvoer van zout een haventje nodig was, liet Gramaye de nog steeds bestaande Oostkeetshaven graven.

Aangestoken door het succes van Gramaye bouwde de Dordtse koopman Gillis Rees iets verderop naar het westen eveneens een zoutkeet. Dat gebeurde in 1590. Omdat ook hier met waterschepen het zeewater moest worden aangevoerd, liet hij de Westkeetshaven graven.

In het midden van de achttiende eeuw waren op het grondgebied van Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht maar liefst 61 zoutketen te vinden, die vrijwel allemaal eigendom waren van vermogende Dordtenaren. Het zorgde voor grote, maar slecht-betaalde werkgelegenheid.

Het einde van de zoutwinning in Zwijndrecht was in 1957 toen de zoutkeet de Bondt aan de Westkeetshaven de deuren sloot. Het wapen van Zwijndrecht wordt gevormd door 3 vuurijzers. Veelal wordt aangenomen dat dit te maken heeft met de zoutwinning, maar dit klopt niet geheel.

Het wapen is een oud familiewapen van de familie Herbaren van Zwijndrecht, schepen van Heusden en voerde dit wapen al in 1453. Dat is dus 120 jaar voor de eerste beschreven zoutkeet in de Zwijndrechtse Waard.

Duurzaamheid

De gemeente Zwijndrecht vindt duurzaamheid erg belangrijk. Haasnoot Bruggen ook. Eén van de redenen waarom de gemeente Zwijndrecht Haasnoot Bruggen heeft gekozen heeft te maken met hoe Haasnoot Bruggen omgaat met de vrijgekomen materialen. Zo is gekeken welke onderdelen nog goed zijn en opnieuw, of na aanpassing, te gebruiken zijn. Delen die nog bruikbaar zijn, worden opgeknapt en hergebruikt in andere projecten. Ook in de nieuwe bruggen komen de oude bruggen terug, onder andere wordt de leuning gemaakt van het bruikbare hout van de oude bruggen.

Heeft u vragen?

Belangrijke data
voor de bewoners.

Ga naar de bovenkant